Selecteer een pagina

Een drukbezochte Bach op Zaterdag 9 april in de Grote Kerk. Een fantastische uitvoering met Rosanne van Sandwijk, Nikkie Treurniet, Adrian Fernandes en Agris Hartmanis. Het Bach Collegium ‘s-Hertogenbosch o.l.v. Jeroen Felix en een bijzondere inleiding door ds. Klaas Vos. Een opening en afsluiting door Jamie de Goei op het monumentale Bätz orgel.

Wir müssen durch viel Trübsal (BWV 146)
De cantate van vandaag is één van de drie cantates die Bach schreef voor de derde zondag na Pasen, zondag Jubilate, genaamd naar de eerste woorden van de introïtustekst Jubilate Deo omnis terra (Psalm 66:1). Maar wie jubelende cantates verwacht vergist zich. Voor deze zondag schreef Bach in 1714 Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen (BWV 12), in 1725 Ihr werdet weinen und heulen (BWV 103) en dan, waarschijnlijk in 1728, Wir müssen durch viel Trübsal in das Reich Gottes eingehen (BWV 146) omdat de evangelietekst voor deze zondag (Johannes 16:16-23) de uitspraak van Christus behelst – gedaan bij zijn afscheidsrede gedurende één van zijn verschijningen aan de discipelen in de korte periode tussen zijn opstanding (Pasen) en zijn Hemelvaart – dat hen een periode van Trübsal (moeilijkheden, tegenspoed, beproevingen) te wachten staat die echter in vreugde zal verkeren. De onbekende tekstdichter generaliseert deze tot de discipelen gesproken woorden tot alle volgelingen van Christus: zij zullen pas na lijden en ellende gedurende hun aardse bestaan beloond worden in het Rijk Gods. Dat wordt dus de lijn in deze cantate: van treurnis (delen 2 – 5) naar blijdschap (6 – 8)

De solisten zijn: Nikki Treurniet (sopraan), Rosanne van Sandwijk (mezzosopraan), Adrian Fernandes (tenor) en Agris Hartmanis (bariton).
Rosanne van Sandwijk zal bovendien de solo aria nr. 1 A: ”Vergnügte Ruh, beliebte Seelenlust” uit de gelijknamige cantate (BWV 170) zingen. Jamie de Goei, vaste organist van de Grote Kerk, zal het monumentale Bätz orgel bespelen. Hij opent met “Dies sind die heil’gen zehn Gebot” (BWV 678) en sluit af met “Wir glauben all’ an einen Gott” (BWV 680).
De inleiding op de cantate wordt op deskundige wijze verzorgd door ds. Klaas Vos, oud-programmamaker van onder andere VPRO-radio, KRO en NOS en Bach kenner.

Meer informatie: www.bach-cantate.nl